De Engel van de Genaenhof

Generatiewisseling op een boerderij

Op de Genaenhof, een boerderij gelegen in Swalmen te midden van de schilderachtige heuvels boven Roermond, was het in 2022 tijd voor een generatiewisseling. De boerderij was eeuwenlang in familiebezit geweest. Nu trok zich de oudere generatie terug en zou een jonge garde met frisse ideeën het roer overnemen.

Tijd voor een feest

Ik werd door terugtredende familieleden uitgenodigd om met zijdeschilderen een feestelijk ritueel te begeleiden: de gasten zouden op een zijden doek samen de Engel van de Genaenhof schilderen. Wat een eer voor mij!
Eeuwenlang had de Engel over de boerderij, haar twee- en vierpotige bewoners en het gewas gewaakt, dat wisten ze daar zeker. Die bescherming van de Engel zou ook intocht moeten vinden in het nieuwe tijdperk.

Een fantastische opgave

Samen met Maria, mijn dochter, maakte ik plannen. Hoe zou je op een boerderij kunnen zijdeschilderen met mensen die nog van niets weten?
Ja, hoe zou de Engel kunnen verschijnen?
Natuurlijk wist alleen de Engel zelf dit.

Eerste ervaringen met vloeiende verf

In een verlaten stal, omgevend door loeiende koeien, snaterende ganzen en brullende kikkers, maakten de feestende gasten van alle leeftijden kennis met verf, kleuren, water, pipetten en kwasten. Eerste vingeroefeningen op papier en later op een stukje zijde. De verbazing over de grillige effecten en de onvoorspelbare patronen was groot. Go with the flow!

De komst van de Engel

Nadat de wind alle papieren en zijden proefstukjes had gedroogd, was het tijd voor het grote werk. In een ronde tent spanden wij samen het witte doek op.
En nu? Alleen met onze gezamenlijke verbeelding een Engel schilderen? Was dat mogelijk? Iedereen wachtte af.
Voorzichtig en vastberaden tegelijk begon een jongen ronde lijnen op het doek te zetten. De groeikern was er. En als één schaap over de dam is…….
Uiteindelijk werd het één groot komen en gaan: mensen kwamen, keken, voegden iets toe en vertrokken weer, anderen kwam en trokken anderen achter zich aan. Iedereen, van jong tot oud, deed wat in hem of haar opkwam. Door onze verbeelding verscheen de Engel op glanzende zijde.

De Engel van de Genaenhof is er en zal er zijn………

Tot slot werd het doek gesigneerd. Om het ‘s nachts te kunnen laten drogen tilden wij het spanraam in een grote schuur.
Inmiddels heeft de Engel zijn intrek op de boerderij genomen.
Woorden schieten tekort voor deze ervaring.

Meer informatie over de Engel van de Genaenhof vind je in de atelierwinkel .

Winkelwagen
Scroll naar boven